ΔΡ. ΔΑΡΔΑΣ ΠΕΤΡΟΣ

τυποσ

Heading

συνολικοσ αριθμοσ επεμβασεων

> 300

Completion

5.10.2021

Διαδερμική αντικατάσταση αορτικής βαλβίδας (TAVI)

(TAVI)

Τι πρέπει να γνωρίζετε για το TAVI

Κλειστε ραντεβου

Σκοπός της επέμβασης

Η αορτική βαλβίδα ανοίγει συνήθως όταν το αίμα αντλείται από την καρδιά στο υπόλοιπο σώμα, κατά τη συστολή. Η στένωση της αορτής είναι μια κατάσταση όπου η αορτική βαλβίδα δεν μπορεί να ανοίξει και να κλείσει σωστά. Αυτό επιβαρύνει την καρδιά και μπορεί να οδηγήσει σε δύσπνοια, οίδημα στους αστραγάλους, πόνο στο στήθος, ζάλη και μερικές φορές, συγκοπή.


Τι είναι η διαδερμική αντικατάσταση αορτικής βαλβίδας (TAVI);

Η διαδερμική αντικατάσταση αορτικής βαλβίδας (TAVI) είναι μια διαδικασία που επιτρέπει την εμφύτευση αορτικής βαλβίδας χρησιμοποιώντας έναν μακρόστενο σωλήνα που ονομάζεται καθετήρας. Συνήθως, ο καθετήρας εισάγεται σε ένα μεγάλο αιμοφόρο αγγείο στη βουβωνική χώρα ή μέσω μιας μικρής τομής στο στήθος. Η αντικατάσταση της αορτικής βαλβίδας transcatheter (TAVI) είναι μια διαδικασία για ασθενείς με σοβαρή και συμπτωματική στένωση της αορτής (στένωση του ανοίγματος της αορτικής βαλβίδας). Το TAVI εκτελείται σε πάλλουσα καρδιά και δεν απαιτεί καρδιοπνευμονική παράκαμψη. Είναι εγκεκριμένο για ασθενείς που θεωρούνται μεσαίου ή υψηλού κινδύνου για αντικατάσταση χειρουργικής αορτικής βαλβίδας (SAVR) ή είναι ανεγχείρητοι.

Οι προσθετικές αορτικές βαλβίδες είναι ειδικά σχεδιασμένες για αυτή τη διαδικασία. Αποτελούνται από φυσικό ιστό ο οποίος επανασχεδιάζεται και εμφυτεύεται πάνω από τη υπάρχουσα βαλβίδα. Η νέα βαλβίδα αρχίζει να λειτουργεί αμέσως.


Η βαλβίδα TAVI είναι κατασκευασμένη από βόειο ή χοίρειο περικάρδιο και υποστηρίζεται με μεταλλικό νάρθηκα (πλαίσιο). Το TAVI δεν απαιτεί παραδοσιακή αντιπηκτική αγωγή ή «αραιωτικά αίματος» όπως οι μηχανικές βαλβίδες καρδιάς.Προσεγγίσεις TAVI

Υπάρχουν επί του παρόντος τέσσερις διαφορετικές προσεγγίσεις.


Διαδερμική προσέγγιση

Αυτή είναι η πιο συχνή προσέγγιση, που χρησιμοποιείται σχεδόν στο 97% των περιπτώσεων. Ένα θηκάρι (κοίλος σωλήνας) τοποθετείται στη μηριαία αρτηρία (στη βουβωνική χώρα-βαση του ποδιού). Η καρδιακή βαλβίδα συμπιεσμένη τοποθετείται στον καθετήρα και κατευθύνεται με ακτινοσκόπηση μέχρι να τοποθετηθεί απευθείας μέσα στην άρρωστη αορτική βαλβίδα. Μόλις τοποθετηθεί, η νέα βαλβίδα εκπτύσσεται  για να ασφαλίσει στη θέση της. Μόλις η βαλβίδα ασφαλίσει στη θέση της, αφαιρούνται όλοι οι καθετήρες.


Συχνά, η διαδικασία πραγματοποιείται υπό «παρακολουθούμενη φροντίδα αναισθησίας» χρησιμοποιώντας ενδοφλέβια (IV) ηρεμιστικά και φάρμακα για τον πόνο, καθώς και τοπικό αναισθητικό και χωρίς την ανάγκη ενδοτραχειακής διασωλήνωσης («αναπνευστικού σωλήνα» ή «αναπνευστικής μηχανής») αναισθησία. Μια ομάδα επεμβατικών καρδιολόγων, ειδικών απεικόνισης, καρδιοχειρουργών και καρδιακών αναισθησιολόγων συνεργάζονται για να τοποθετήσουν τη βαλβίδα και να βεβαιωθούνσ ότι λειτουργεί σωστά.

Οι ακόλουθες εναλλακτικές προσεγγίσεις χρησιμοποιούνται σε ασθενείς για τους οποίους τα αγγεία της λεκάνης δεν είναι αρκετά μεγάλα για να περάσουν από τον καθετήρα της βαλβίδας.Υποκλείδια προσέγγιση

Η διαδικασία αυτή διεξάγεται υπό γενική αναισθησία με ενδοτραχειακό (αναπνευστικό) σωλήνα στη θέση του. Η υποκλείδια προσέγγιση απαιτεί κατάλληλο μέγεθος είτε της δεξιάς είτε της αριστερής υποκλείδιας αρτηρίας που βρίσκονται κοντά στον δεξιό ή τον αριστερό ώμο, αντίστοιχα, για την παροχή του καθετήρα βαλβίδας.

Διεξάγεται μια τομή στη θέση της υποκλείδιας αρτηρίας και εισάγεται ένα θηκάρι (κοίλος σωλήνας) στο άνοιγμα προς την αορτή. Η συμπιεσμένη καρδιακή βαλβίδα  εισάγεται διαμέσου της θήκης μέσα στην αορτή και τοποθετείται απευθείας μέσα στην άρρωστη αορτική βαλβίδα. Μόλις τοποθετηθεί, η βαλβίδα εκπτύσσεται στη θέση της. Μόλις η βαλβίδα σας λειτουργεί σωστά, το θηκάρι αφαιρείται και η τομή κλείνει.Διακορυφαία προσέγγιση

Η διαδικασία αυτή διεξάγεται υπό γενική αναισθησία με ενδοτραχειακό (αναπνευστικό) σωλήνα στη θέση του. Κατά τη διάρκεια της  διαδικασίας, ο χειρουργός κάνει μια τομή ανάμεσα στις πλευρές και ο καθετηρας (κοίλος σωλήνας) εισάγεται μέσα στο άνοιγμα και μέσω της κορυφής της καρδιάς. Η συμπιεσμένη καρδιακή βαλβίδα  εισάγεται διαμέσου του θηκαριού και τοποθετείται απευθείας μέσα στην άρρωστη αορτική βαλβίδα.

Μόλις τοποθετηθεί η βαλβίδα εκπτύσσεται στη θέση της. Αφού η βαλβίδα σας λειτουργεί σωστά, αφαιρείται το θηκάρι και η τομή του θώρακα  κλείνει.Διαθωρακικη προσέγγιση

Η διαδικασία αυτή διεξάγεται υπό γενική αναισθησία με ενδοτραχειακό (αναπνευστικό) σωλήνα στη θέση του. Κατά τη διάρκεια της διαθωρακικής διαδικασίας, ο χειρουργός πραγματοποιεί μια τομή τύπου J στην κορυφή του στέρνου. Ένα θηκάρι (κοίλος σωλήνας) εισάγεται στο άνοιγμα προς την αορτή. Η συμπιεσμένη καρδιακή βαλβίδα  εισάγεται διαμέσου του θηκάριου μέσα στην αορτή και τοποθετείται απευθείας μέσα στην άρρωστη αορτική βαλβίδα. Μόλις τοποθετηθεί, η βαλβίδα εκπτύσσεται στη θέση της. Μόλις η βαλβίδα σας λειτουργεί σωστά, το θηκάρι αφαιρείται και η τομή του θώρακα είναι κλειστή.

Στενωμένη Αορτική Βαλβίδα

Διαδικασία εμφύτευσης Βαλβίδας TAVI

Τελικό αποτέλεσμα μετά την εμφύτευση


Εγκεφαλική προστασία

Για να αποτρέψει αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια, έναν πιθανό κίνδυνο κατά τη διάρκεια του TAVI, η ομάδα TAVI χρησιμοποιεί συχνά το Sentinel Cerebral Protection System σε κατάλληλα επιλεγμένους ασθενείς (Εικόνες 1,2). Η ομάδα χρησιμοποιεί τη συσκευή από το 2019. Αυτό το σύστημα Sentinel εγκρίθηκε από τον FDA τον Ιούνιο του 2017.


Εικόνα 1: Για να αποτρέψει αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια, έναν πιθανό κίνδυνο κατά τη διάρκεια του TAVI, η ομάδα TAVI χρησιμοποιεί συχνά το Sentinel Cerebral Protection System σε κατάλληλα επιλεγμένους ασθενείς.

Εικόνα 2: Για να αποτρέψει αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια, έναν πιθανό κίνδυνο κατά τη διάρκεια του TAVI, η ομάδα TAVI χρησιμοποιεί συχνά το Sentinel Cerebral Protection System σε κατάλληλα επιλεγμένους ασθενείς.


Εικόνα 3: Στη συνέχεια, ένα θηκάρι (κοίλος σωλήνας) τοποθετείται στη μηριαία αρτηρία (στη βουβωνική χώρα-βαση του ποδιού) με τη βοήθεια ενός οδηγού σύρματος.

Εικόνα 4: Στη συνέχεια, προωθείται η βαλβίδα


Εικόνα 5: Το σύστημα Sentinel Cerebral Protection System αποτρέπει αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια, παγιδεύοντας πιθανούς θρόμβους (Εικόνα 5)

Ειδικές περιπτώσεις βαλβίδα μέσα σε βαλβίδα

Οι ασθενείς με προηγούμενη χειρουργική αντικατάσταση αορτικής SAVR ή χειρουργική αντικατάσταση μιτροειδούς βαλβίδας ενδέχεται να αντιμετωπίσουν εκφυλισμό βαλβίδας μετά απο την αρχική χειρουργική επέμβαση. Για αυτούς τους ασθενείς, υπάρχει η δυνατότητα είτε  επανεγχείρισης είτε  διαδερμικής τοποθέτησης βαλβίδας σε βαλβίδα (ViV). Για αυτές τις διαδικασίες, η τυπική συσκευή TAVI τοποθετείται είτε στην αορτική είτε στην μιτροειδική θέση. Η ομάδα TAVI συνιστά την τοποθέτηση βαλβίδας σε βαλβίδα (ViV) όταν:


 • Ένας ασθενής έχει μια προηγούμενη βιοπροσθετική βαλβίδα
 • Το άνοιγμα της βαλβίδας (προγενέστερη βαλβίδα καρδιάς) έχει το σωστό μέγεθος για να στηρίζει μια βαλβίδα TAVI
 • Ο ασθενής διατρέχει υψηλό κίνδυνο για παραδοσιακή χειρουργική επέμβαση καρδιάςΤι πρέπει να γνωρίζετε για το TAVI

 • Η αντικατάσταση αορτικής βαλβίδας transcatheter (TAVI) πραγματοποιείται  σε ασθενείς είτε με ενδιάμεσο κίνδυνο ή υψηλού κινδύνου με στένωση της αορτικής βαλβίδας.
 • Το 2019 και το 2020 ανακοινωθηκαν οι μελετες TAVI  PARTNER-3 και EVOLUT LOW RISK που αφορούν ασθενείς χαμηλού κινδύνου οι οποίοι τυχαιοποιούνταν είτε για αντικατάσταση TAVI είτε για αντικατάσταση χειρουργικής αορτικής βαλβίδας (SAVR). Η μελέτη αυτή έδειξε ισάξια αποτελέσματα και με τις δύο μεθόδους.


Όλοι οι ασθενείς αξιολογούνται προσεκτικά για να δουμε αν η TAVI ή η SAVR θα παρέχουν την καλύτερη θεραπεία. Ανεξάρτητα από την «λιγότερο επεμβατική» φύση της αντικατάστασης βαλβίδας χρησιμοποιώντας TAVI, είναι σημαντικό να καταλάβουμε ότι αυτή εξακολουθεί να είναι μια σημαντική καρδιακή διαδικασία και κάθε ασθενής πρέπει να έχει μια λεπτομερή συνομιλία με μέλη της ομάδας καρδιάς σχετικά με τους σχετικούς κινδύνους και οφέλη σε ατομική βάση.


Εμπειρία Κλινικής «ΑΓΙΟΣ ΛΟΥΚΑΣ»

Η Κλινική «ΑΓΙΟΣ ΛΟΥΚΑΣ» ξεκίνησε το πρόγραμμα TAVI το 2006 ως ένα από τα δυο πρώιμα πρωτοποριακά κέντρα στη Θεσσαλονίκη και τρία στην Αθήνα. Από τό 2012, η Κλινική έχει καταστεί διαπιστευμένο κέντρο από το το ΚΕΣΥ στη χρήση αυτής της εξειδικευμένης θεραπείας, αξιολογώντας προσεκτικά τους ασθενείς από την ομάδα καρδιάς. 


Μεταξύ 2012 και 2021, η ομάδα TAVI πραγματοποίησε περισσότερες από 400 επεμβάσεις (συμπεριλαμβανομένων >300 επεμβάσεων με διαμηριαία προσέγγιση και >100 με διακορυφαία προσέγγιση) με ποσοστά επιτυχίας μεγαλύτερα του 98%.


Διαδικασία

Η διαδικασία περιλαμβάνει τα εξής:


 • Θα εισαχθείτε στην Κλινική ή στο Νοσοκομείο την ημέρα πριν από την επέμβαση.
 • Θα σας ζητηθεί να υπογράψετε ένα έντυπο συγκατάθεσης.
 • Την ημέρα της επέμβασης, θα μεταφερθείτε στη μονάδα καρδιακού καθετηριασμού.
 • Θα λάβετε γενική αναισθησία, ώστε να κοιμάστε κατά τη διάρκεια της επέμβασης και να μην αισθάνεστε πόνο.
 • Η επέμβαση θα πραγματοποιηθεί από μια εξειδικευμένη ομάδα γιατρών που όλοι εξειδικεύονται στην καρδιά.
 • Χρησιμοποιώντας έναν εξειδικευμένο υπερηχογράφο, ο γιατρός θα καθοδηγήσει τον καθετήρα με τη νέα βαλβίδα μέχρι την αορτική βαλβίδα στην καρδιά.
 • Μόλις τοποθετηθεί σωστά, η νέα βαλβίδα θα εμφυτευτεί πάνω από την υπάρχουσα βαλβίδα.
 • Στη συνέχεια αφαιρείται ο καθετήρας και η νέα βαλβίδα αρχίζει να λειτουργεί αμέσως.
 • Μετά από 24ωρη εντατική παρακολούθηση, θα μεταφερθείτε σε έναν κανονικό θάλαμο και, μέσα στις επόμενες πέντε έως δέκα ημέρες, θα προετοιμαστείτε για την εξιτήριο σας.


Οδηγίες και πρόσθετες πληροφορίες

 • Βεβαιωθείτε ότι έχετε μαζί σας όλα τα φάρμακά σας (συμπεριλαμβανομένων των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων και τυχόν συμπληρωμάτων) όταν έρχεστε στο νοσοκομείο.


 • Βεβαιωθείτε ότι έχετε επισκεφθεί οδοντίατρο τους τελευταίους έξι μήνες πριν από την επέμβαση TAVI.


Οι ασθενείς με αντικατάσταση βαλβίδας μπορεί να έχουν αυξημένο κίνδυνο ενδοκαρδίτιδας, δηλαδή λοίμωξης της καρδιακής βαλβίδας και του περιβάλλοντος ιστού. Συζητήστε με το γιατρό σας την πιθανότητα να χρειαστείτε αντιβιοτικά πριν από κάποιες χειρουργικές επεμβάσεις ή οδοντιατρικές επισκέψεις.Ένας σπάνιος συνδυασμός σωστής και τεκμηριωμένης ιατρικής γνώσης και υψηλού ιατρικού και ανθρώπινου ήθους. Ένας γιατρός που διαφέρει. Μια παρουσία που ανεβάζει τον μέσο όρο. Η ιατρική κοινότητα της Θεσσαλονίκης πρέπει να είναι υπερήφανη.
Δρ. Δημοσθένης Κατσάρκας
Ιδρυτης, Διευθυντης Αγιου Λουκα

Our approach

Quisque id elit semper, vehicula tellus in, posuere lacus. Curabitur nisi eros, finibus ac eleifend at, varius vel purus. Maecenas venenatis, nisl vitae efficitur tincidunt, turpis sem nibh, eget feugiat felis quam et turpis. Pellentesque scelerisque massa nec.
View live
01

Brand strategy

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit.
02

Copywriting

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit.
03

Graphic design

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit.
04

Website design

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit.
Explore
ΠρογραμματΙστε τα ραντεβοΥ σας

Καλέστε μας για να λάβετε μια ολοκληρωμένη αντιμετώπιση στο ζήτημα που σας απασχολεί.

κλειστε ραντεβου

Τι πρέπει να γνωρίζετε για το TAVI

Schedule a call

Σκοπός της επέμβασης

Η αορτική βαλβίδα ανοίγει συνήθως όταν το αίμα αντλείται από την καρδιά στο υπόλοιπο σώμα, κατά τη συστολή. Η στένωση της αορτής είναι μια κατάσταση όπου η αορτική βαλβίδα δεν μπορεί να ανοίξει και να κλείσει σωστά. Αυτό επιβαρύνει την καρδιά και μπορεί να οδηγήσει σε δύσπνοια, οίδημα στους αστραγάλους, πόνο στο στήθος, ζάλη και μερικές φορές, συγκοπή.


Τι είναι η διαδερμική αντικατάσταση αορτικής βαλβίδας (TAVI);

Η διαδερμική αντικατάσταση αορτικής βαλβίδας (TAVI) είναι μια διαδικασία που επιτρέπει την εμφύτευση αορτικής βαλβίδας χρησιμοποιώντας έναν μακρόστενο σωλήνα που ονομάζεται καθετήρας. Συνήθως, ο καθετήρας εισάγεται σε ένα μεγάλο αιμοφόρο αγγείο στη βουβωνική χώρα ή μέσω μιας μικρής τομής στο στήθος. Η αντικατάσταση της αορτικής βαλβίδας transcatheter (TAVI) είναι μια διαδικασία για ασθενείς με σοβαρή και συμπτωματική στένωση της αορτής (στένωση του ανοίγματος της αορτικής βαλβίδας). Το TAVI εκτελείται σε πάλλουσα καρδιά και δεν απαιτεί καρδιοπνευμονική παράκαμψη. Είναι εγκεκριμένο για ασθενείς που θεωρούνται μεσαίου ή υψηλού κινδύνου για αντικατάσταση χειρουργικής αορτικής βαλβίδας (SAVR) ή είναι ανεγχείρητοι.

Οι προσθετικές αορτικές βαλβίδες είναι ειδικά σχεδιασμένες για αυτή τη διαδικασία. Αποτελούνται από φυσικό ιστό ο οποίος επανασχεδιάζεται και εμφυτεύεται πάνω από τη υπάρχουσα βαλβίδα. Η νέα βαλβίδα αρχίζει να λειτουργεί αμέσως.


Η βαλβίδα TAVI είναι κατασκευασμένη από βόειο ή χοίρειο περικάρδιο και υποστηρίζεται με μεταλλικό νάρθηκα (πλαίσιο). Το TAVI δεν απαιτεί παραδοσιακή αντιπηκτική αγωγή ή «αραιωτικά αίματος» όπως οι μηχανικές βαλβίδες καρδιάς.Προσεγγίσεις TAVI

Υπάρχουν επί του παρόντος τέσσερις διαφορετικές προσεγγίσεις.


Διαδερμική προσέγγιση

Αυτή είναι η πιο συχνή προσέγγιση, που χρησιμοποιείται σχεδόν στο 97% των περιπτώσεων. Ένα θηκάρι (κοίλος σωλήνας) τοποθετείται στη μηριαία αρτηρία (στη βουβωνική χώρα-βαση του ποδιού). Η καρδιακή βαλβίδα συμπιεσμένη τοποθετείται στον καθετήρα και κατευθύνεται με ακτινοσκόπηση μέχρι να τοποθετηθεί απευθείας μέσα στην άρρωστη αορτική βαλβίδα. Μόλις τοποθετηθεί, η νέα βαλβίδα εκπτύσσεται  για να ασφαλίσει στη θέση της. Μόλις η βαλβίδα ασφαλίσει στη θέση της, αφαιρούνται όλοι οι καθετήρες.


Συχνά, η διαδικασία πραγματοποιείται υπό «παρακολουθούμενη φροντίδα αναισθησίας» χρησιμοποιώντας ενδοφλέβια (IV) ηρεμιστικά και φάρμακα για τον πόνο, καθώς και τοπικό αναισθητικό και χωρίς την ανάγκη ενδοτραχειακής διασωλήνωσης («αναπνευστικού σωλήνα» ή «αναπνευστικής μηχανής») αναισθησία. Μια ομάδα επεμβατικών καρδιολόγων, ειδικών απεικόνισης, καρδιοχειρουργών και καρδιακών αναισθησιολόγων συνεργάζονται για να τοποθετήσουν τη βαλβίδα και να βεβαιωθούνσ ότι λειτουργεί σωστά.

Οι ακόλουθες εναλλακτικές προσεγγίσεις χρησιμοποιούνται σε ασθενείς για τους οποίους τα αγγεία της λεκάνης δεν είναι αρκετά μεγάλα για να περάσουν από τον καθετήρα της βαλβίδας.Υποκλείδια προσέγγιση

Η διαδικασία αυτή διεξάγεται υπό γενική αναισθησία με ενδοτραχειακό (αναπνευστικό) σωλήνα στη θέση του. Η υποκλείδια προσέγγιση απαιτεί κατάλληλο μέγεθος είτε της δεξιάς είτε της αριστερής υποκλείδιας αρτηρίας που βρίσκονται κοντά στον δεξιό ή τον αριστερό ώμο, αντίστοιχα, για την παροχή του καθετήρα βαλβίδας.

Διεξάγεται μια τομή στη θέση της υποκλείδιας αρτηρίας και εισάγεται ένα θηκάρι (κοίλος σωλήνας) στο άνοιγμα προς την αορτή. Η συμπιεσμένη καρδιακή βαλβίδα  εισάγεται διαμέσου της θήκης μέσα στην αορτή και τοποθετείται απευθείας μέσα στην άρρωστη αορτική βαλβίδα. Μόλις τοποθετηθεί, η βαλβίδα εκπτύσσεται στη θέση της. Μόλις η βαλβίδα σας λειτουργεί σωστά, το θηκάρι αφαιρείται και η τομή κλείνει.Διακορυφαία προσέγγιση

Η διαδικασία αυτή διεξάγεται υπό γενική αναισθησία με ενδοτραχειακό (αναπνευστικό) σωλήνα στη θέση του. Κατά τη διάρκεια της  διαδικασίας, ο χειρουργός κάνει μια τομή ανάμεσα στις πλευρές και ο καθετηρας (κοίλος σωλήνας) εισάγεται μέσα στο άνοιγμα και μέσω της κορυφής της καρδιάς. Η συμπιεσμένη καρδιακή βαλβίδα  εισάγεται διαμέσου του θηκαριού και τοποθετείται απευθείας μέσα στην άρρωστη αορτική βαλβίδα.

Μόλις τοποθετηθεί η βαλβίδα εκπτύσσεται στη θέση της. Αφού η βαλβίδα σας λειτουργεί σωστά, αφαιρείται το θηκάρι και η τομή του θώρακα  κλείνει.Διαθωρακικη προσέγγιση

Η διαδικασία αυτή διεξάγεται υπό γενική αναισθησία με ενδοτραχειακό (αναπνευστικό) σωλήνα στη θέση του. Κατά τη διάρκεια της διαθωρακικής διαδικασίας, ο χειρουργός πραγματοποιεί μια τομή τύπου J στην κορυφή του στέρνου. Ένα θηκάρι (κοίλος σωλήνας) εισάγεται στο άνοιγμα προς την αορτή. Η συμπιεσμένη καρδιακή βαλβίδα  εισάγεται διαμέσου του θηκάριου μέσα στην αορτή και τοποθετείται απευθείας μέσα στην άρρωστη αορτική βαλβίδα. Μόλις τοποθετηθεί, η βαλβίδα εκπτύσσεται στη θέση της. Μόλις η βαλβίδα σας λειτουργεί σωστά, το θηκάρι αφαιρείται και η τομή του θώρακα είναι κλειστή.

Στενωμένη Αορτική Βαλβίδα

Διαδικασία εμφύτευσης Βαλβίδας TAVI

Τελικό αποτέλεσμα μετά την εμφύτευση


Εγκεφαλική προστασία

Για να αποτρέψει αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια, έναν πιθανό κίνδυνο κατά τη διάρκεια του TAVI, η ομάδα TAVI χρησιμοποιεί συχνά το Sentinel Cerebral Protection System σε κατάλληλα επιλεγμένους ασθενείς (Εικόνες 1,2). Η ομάδα χρησιμοποιεί τη συσκευή από το 2019. Αυτό το σύστημα Sentinel εγκρίθηκε από τον FDA τον Ιούνιο του 2017.


Εικόνα 1: Για να αποτρέψει αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια, έναν πιθανό κίνδυνο κατά τη διάρκεια του TAVI, η ομάδα TAVI χρησιμοποιεί συχνά το Sentinel Cerebral Protection System σε κατάλληλα επιλεγμένους ασθενείς.

Εικόνα 2: Για να αποτρέψει αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια, έναν πιθανό κίνδυνο κατά τη διάρκεια του TAVI, η ομάδα TAVI χρησιμοποιεί συχνά το Sentinel Cerebral Protection System σε κατάλληλα επιλεγμένους ασθενείς.


Εικόνα 3: Στη συνέχεια, ένα θηκάρι (κοίλος σωλήνας) τοποθετείται στη μηριαία αρτηρία (στη βουβωνική χώρα-βαση του ποδιού) με τη βοήθεια ενός οδηγού σύρματος.

Εικόνα 4: Στη συνέχεια, προωθείται η βαλβίδα


Εικόνα 5: Το σύστημα Sentinel Cerebral Protection System αποτρέπει αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια, παγιδεύοντας πιθανούς θρόμβους (Εικόνα 5)

Ειδικές περιπτώσεις βαλβίδα μέσα σε βαλβίδα

Οι ασθενείς με προηγούμενη χειρουργική αντικατάσταση αορτικής SAVR ή χειρουργική αντικατάσταση μιτροειδούς βαλβίδας ενδέχεται να αντιμετωπίσουν εκφυλισμό βαλβίδας μετά απο την αρχική χειρουργική επέμβαση. Για αυτούς τους ασθενείς, υπάρχει η δυνατότητα είτε  επανεγχείρισης είτε  διαδερμικής τοποθέτησης βαλβίδας σε βαλβίδα (ViV). Για αυτές τις διαδικασίες, η τυπική συσκευή TAVI τοποθετείται είτε στην αορτική είτε στην μιτροειδική θέση. Η ομάδα TAVI συνιστά την τοποθέτηση βαλβίδας σε βαλβίδα (ViV) όταν:


 • Ένας ασθενής έχει μια προηγούμενη βιοπροσθετική βαλβίδα
 • Το άνοιγμα της βαλβίδας (προγενέστερη βαλβίδα καρδιάς) έχει το σωστό μέγεθος για να στηρίζει μια βαλβίδα TAVI
 • Ο ασθενής διατρέχει υψηλό κίνδυνο για παραδοσιακή χειρουργική επέμβαση καρδιάςΤι πρέπει να γνωρίζετε για το TAVI

 • Η αντικατάσταση αορτικής βαλβίδας transcatheter (TAVI) πραγματοποιείται  σε ασθενείς είτε με ενδιάμεσο κίνδυνο ή υψηλού κινδύνου με στένωση της αορτικής βαλβίδας.
 • Το 2019 και το 2020 ανακοινωθηκαν οι μελετες TAVI  PARTNER-3 και EVOLUT LOW RISK που αφορούν ασθενείς χαμηλού κινδύνου οι οποίοι τυχαιοποιούνταν είτε για αντικατάσταση TAVI είτε για αντικατάσταση χειρουργικής αορτικής βαλβίδας (SAVR). Η μελέτη αυτή έδειξε ισάξια αποτελέσματα και με τις δύο μεθόδους.


Όλοι οι ασθενείς αξιολογούνται προσεκτικά για να δουμε αν η TAVI ή η SAVR θα παρέχουν την καλύτερη θεραπεία. Ανεξάρτητα από την «λιγότερο επεμβατική» φύση της αντικατάστασης βαλβίδας χρησιμοποιώντας TAVI, είναι σημαντικό να καταλάβουμε ότι αυτή εξακολουθεί να είναι μια σημαντική καρδιακή διαδικασία και κάθε ασθενής πρέπει να έχει μια λεπτομερή συνομιλία με μέλη της ομάδας καρδιάς σχετικά με τους σχετικούς κινδύνους και οφέλη σε ατομική βάση.


Εμπειρία Κλινικής «ΑΓΙΟΣ ΛΟΥΚΑΣ»

Η Κλινική «ΑΓΙΟΣ ΛΟΥΚΑΣ» ξεκίνησε το πρόγραμμα TAVI το 2006 ως ένα από τα δυο πρώιμα πρωτοποριακά κέντρα στη Θεσσαλονίκη και τρία στην Αθήνα. Από τό 2012, η Κλινική έχει καταστεί διαπιστευμένο κέντρο από το το ΚΕΣΥ στη χρήση αυτής της εξειδικευμένης θεραπείας, αξιολογώντας προσεκτικά τους ασθενείς από την ομάδα καρδιάς. 


Μεταξύ 2012 και 2021, η ομάδα TAVI πραγματοποίησε περισσότερες από 400 επεμβάσεις (συμπεριλαμβανομένων >300 επεμβάσεων με διαμηριαία προσέγγιση και >100 με διακορυφαία προσέγγιση) με ποσοστά επιτυχίας μεγαλύτερα του 98%.


Διαδικασία

Η διαδικασία περιλαμβάνει τα εξής:


 • Θα εισαχθείτε στην Κλινική ή στο Νοσοκομείο την ημέρα πριν από την επέμβαση.
 • Θα σας ζητηθεί να υπογράψετε ένα έντυπο συγκατάθεσης.
 • Την ημέρα της επέμβασης, θα μεταφερθείτε στη μονάδα καρδιακού καθετηριασμού.
 • Θα λάβετε γενική αναισθησία, ώστε να κοιμάστε κατά τη διάρκεια της επέμβασης και να μην αισθάνεστε πόνο.
 • Η επέμβαση θα πραγματοποιηθεί από μια εξειδικευμένη ομάδα γιατρών που όλοι εξειδικεύονται στην καρδιά.
 • Χρησιμοποιώντας έναν εξειδικευμένο υπερηχογράφο, ο γιατρός θα καθοδηγήσει τον καθετήρα με τη νέα βαλβίδα μέχρι την αορτική βαλβίδα στην καρδιά.
 • Μόλις τοποθετηθεί σωστά, η νέα βαλβίδα θα εμφυτευτεί πάνω από την υπάρχουσα βαλβίδα.
 • Στη συνέχεια αφαιρείται ο καθετήρας και η νέα βαλβίδα αρχίζει να λειτουργεί αμέσως.
 • Μετά από 24ωρη εντατική παρακολούθηση, θα μεταφερθείτε σε έναν κανονικό θάλαμο και, μέσα στις επόμενες πέντε έως δέκα ημέρες, θα προετοιμαστείτε για την εξιτήριο σας.


Οδηγίες και πρόσθετες πληροφορίες

 • Βεβαιωθείτε ότι έχετε μαζί σας όλα τα φάρμακά σας (συμπεριλαμβανομένων των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων και τυχόν συμπληρωμάτων) όταν έρχεστε στο νοσοκομείο.


 • Βεβαιωθείτε ότι έχετε επισκεφθεί οδοντίατρο τους τελευταίους έξι μήνες πριν από την επέμβαση TAVI.


Οι ασθενείς με αντικατάσταση βαλβίδας μπορεί να έχουν αυξημένο κίνδυνο ενδοκαρδίτιδας, δηλαδή λοίμωξης της καρδιακής βαλβίδας και του περιβάλλοντος ιστού. Συζητήστε με το γιατρό σας την πιθανότητα να χρειαστείτε αντιβιοτικά πριν από κάποιες χειρουργικές επεμβάσεις ή οδοντιατρικές επισκέψεις.No items found.